T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / FATİH - İstanbul Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi

Okulumuzun Tarihçesi

İstanbul'un Fatih ilçesindeki Aksaray bölgesinin Küçüklanga denilen kısmında Sıbyan Mektebi olan harap ve eski bir binada sekiz ay süreli İmam Hatip kursu 1948 yılında açılmıştır. Tek dershanesi ve odası olan bu binada rahmetli Celal Hoca (Celalettin ÖKTEN) önce din dersi öğretmeni sonra müdür olmuştu.

1949 1950 öğretim yılında Ankara'da bir ilahiyat fakültesi açılması üzerine rahmetli Celal Hoca hemen faaliyete geçerek kursun yedi senelik bir İmam Hatip Okulu olması konusunda dersleri, sonra bunların müfredatını tespit etti. Milli Eğitim Bakanlığı'na müracaatla Türkiye'de din eğitim yapılmasını gereğini kabul ettirme çabalarına girişti. Uzun uğraşlardan sonra 1951 1952 öğretim yılında Türkiye'de İmam Hatip Okulu'nun açılmasını sağladı. Bu okullar arasında bulunan okulumuz yine Celal Hoca'nın uzun çalışmaları sonunda şimdiki Vefa Lisesi karşısındaki eski bir bina olan Zeyrek Ortaokulu'nda tedrisata başladı. Bu bina o kadar eski ve harap idi ki, tamiratı adeta yeni bir bina yapmaktan daha zor oldu. Buna rağmen bina hakkında itfaiyenin "üç dakikada yanıp kül olacaktır" raporu vardı.

Vefa'daki ilk binada okulumuz 1956 yılında ilk mezunlarını verdi. Sayıları 9 kişi olan bu ilk mezunlarımız ortaokulu dışarıdan bitirerek iki yıl inzari sınıfta, sonra da üç yıllık lise kısmında okudular. Okulumuz esas mezunlarını 1957 1958 yılında verdi. Bu mezunlarımız 41 kişi idi. Aynı yılın sonuna doğru, yani 1958 yılının Ekim ayında okulumuz halen tedrise devam eden binaya taşınarak öğretimini sürdürmektedir. Bu bina önceleri yurt kısmını da içine almış bir durumda idi. 1965 yılında İlim Yayma Cemiyeti tarafında okulun her iki yönünde yurt birbirinden ayrılarak daha fazla öğrenci alınma imkanı sağlanmış oldu. İstanbul İmam Hatip Okulu olarak 1971 1972 öğretim yılına kadar öğretime devam edilmiş. Ancak bu tarihte İmam Hatip Okullarının ismi İmam Hatip Lisesi olarak değiştiğinden okulumuzun adı da; İstanbul İmam Hatip Lisesi olmuştur. Okulumuz öğretime açıldığından bu güne binlerce öğrenci mezun olmuştur. Mezunlarımız ya doğrudan hayata atılmışlar veya yüksek öğretime devam edip bitirdikten sonra hayata atılarak memleketimize bu güne kadar büyük hizmetlerde bulunmuşlardır. Bu gün ise, okulumuzun imkanları memleketimizde çok az okulda bulunmaktadır. Bilgisayar, lisan, fizik, kimya ve biyoloji laboratuarlarıyla ve laboratuarlarındaki malzemelerin zenginliği ile öğrencilere modern eğitimin imkanlarından istifade ettirmektedir. Hele kütüphanemizdeki eserlerin sayı bakımından zenginliği bazı yazma eserlerinin nüshalarının sayılı birkaç kütüphanenin dışındaki kütüphanelerde dahi bulunmayışı bizim için büyük bir bahtiyarlıktır.

İmam Hatip Lisemizin kurulmasında ve bu gün ki hale gelmesinde emeği geçenlere, başta merhum Celal Hocamız olmak üzere bize emek sarf eden bütün hocalarımıza ve hayırsever kardeşlerimize teşekkür ediyor, dar ı bekaya göç edenleri rahmetle anıyoruz.

 

 

İSTANBUL RECEP TAYYİP ERDOĞAN ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ

FEN –SOSYAL VE HAFIZLIK PROJE OKULU

1951 yılında açılan İstanbul İmam Hatip Lisesi, marka değeri olan Türkiyenin ilk İmam-Hatip Lisesidir. Kurucu müdürümüz Mahmut Celaleddin Ökten İmam Hatip Liselerinin açılışında, bu okulların müfredatının hazırlanmasında büyük emeği vardır.

Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN, Meclis eski başkanımız Mehmet Ali ŞAHİN,Bakanlarımızdan Numan KURTULMUŞ,Mehmet Müezzinoğlu, İBB Başkanımız Kadir TOPBAŞ, ilim adamlarımızdan Prof.Dr.Bekir TOPALOĞLU, Prof.Dr.Saffet TÜZGEN, Prof.Dr.Mustafa AYKAÇ, Prof.Dr.Nazım EKREN, Prof.Dr.Ahmet Turan ASLAN, Prof.Dr.Hüsrev SUBAŞI, Dr.Emin IŞIK, Diyanet İşleri Eski Başkanlarından Dr.Tayyar ALTIKULAÇ, Prof.Dr.Ali BARDAKOĞLU olmak üzere pek çok tanınmış Devlet adamı ,iş adamı ve bilim insanı okulumuzdan mezun olmuştur. Bu mezunlarımız, siyasette, ekonomide, akademik alanda, diyanette; kısacası hayatın her alanında aktif olarak yerlerini almıştır.

Okulumuzun; tarih ve medeniyetimizin açık hava müzesi konumunda olan İstanbul/Fatihte olması, manevi olarak öğrencilerimizi etkilemekte, ufkunu ve vizyonunu geliştirmektedir. Okulumuzun Devlet Parasız Yatılı kısmının olması, ayrıca İlim Yayma Cemiyetinin öğrencilerimize mahsus yurdunun olması, ilçemizde birçok sivil toplum örgütünün yurdu/ pansiyonu olması il dışından gelmek isteyen hedefi olan öğrenciler için büyük bir imkandır.

2013-2014 Eğitim Öğretim yılında tamamen Anadolu Lisesi kapsamına alınan okulumuz; 2014-2015 öğretim yılından itibaren de proje kapsamına alınmıştır. Genel Müdürlüğümüzün Hafızlık projesi uyguladığı okulumuzda, Okul Aile Birliğimizin destekleriyle yapılan;dil projesi, Üniversite Hazırlık Projesi, Kitap Okuma gibi... başka projelerimizde vardır. 2017-2018 öğretim yılından itibaren de Fen ve Sosyal Bilimler projesi uygulanacaktır.

2019-2020 öğretim yılında merkezi sınav sitemiyle öğrenci alan okulumuz % 2 ile 10'luk dilimde öğrenci almıştır.

BİNANIN TARİHÇESİ

İstanbul Anadolu İmam Hatip Lisesi 1951 yılında ilk olarak İstanbul'un Fatih ilçesindeki Vefa Lisesi karşısındaki eski bir bina olan Zeyrek Ortaokulu'nda tedrisata başladı. Vefa'daki ilk binada okulumuz 1956 yılında ilk mezunlarını verdi. Sayıları 9 kişi olan bu ilk mezunlarımız ortaokulu dışarıdan bitirerek iki yıl inzari sınıfta, sonra da üç yıllık lise kısmında okudular. Okulumuz esas mezunlarını 1957-1958 yılında verdi. Bu mezunlarımız 41 kişi idi. Aynı yılın sonuna doğru, yani 1958 yılının Ekim ayında okulumuz halen tedrise devam eden binaya taşınarak öğretimini sürdürmektedir. Bu bina önceleri yurt kısmını da içine almış bir durumda idi. 1965 yılında İlim Yayma Cemiyeti tarafında okulun her iki yönünde yurt birbirinden ayrılarak daha fazla öğrenci alınma imkanı sağlanmış oldu. İstanbul İmam Hatip Okulu olarak 1971 1972 öğretim yılına kadar öğretime devam edilmiş. Ancak bu tarihte İmam Hatip Okullarının ismi İmam Hatip Lisesi olarak değiştiğinden okulumuzun adı da; İstanbul İmam Hatip Lisesi olmuştur. Okulumuzun yenilenen binası 29.09.2017 tarihinde Cumhurbaşkanımızın katılımıyla açılmıştır.05.06.2017 tarihinde okulumuzun adı İstanbul Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak değişmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.12.2012 - Güncelleme: 30.01.2020 15:08 - Görüntülenme: 6842
  Beğen | 0  kişi beğendi