T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / FATİH - İstanbul Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi

DİN VE EĞİTİM

 Eğitimin tarihsel sürecine baktığımızda, İslam dünyasında ilk eğitim kurumlarının cami külliyeleri içersinde olduğunu, batıda da kilise himayesinde olduğunu görmekteyiz.Bu gerçek bize eğitimin din ve ahlakla yakından alakalı olduğunu göstermektedir.

  Tarih boyunca gelen bütün dinler ve kitaplar,gönderilen peygamberler, insanların eğitimiyle uğraşmışlardır.İnsanlığın İslamiyet gelmeden öncesi ve sonrasını incelediğimizde karşımıza çıkan hakikat; kızını öldürebilecek kadar vahşi bir insanın İslamiyet sonrası, bir karıncayı bile incitmekten endişe duyabilme duyarlılığına erişmesi , dinlerinde İnsan eğitimine büyük önem verdiği gerçeğini göstermektedir...

  Allahın sıfatlarından biriside ''Rab''dır.Kur'an-ı kerimde çok kullanılan sıfatlarından birisidir.Kur'an-ı Kerim'in ilk suresinin başında kendini tanıtırken ''Rab'' sıfatını kullanması da calib-i dikkattir.Rab kelimesi, terbiye(eğiten) eden anlamına gelmektedir. 

  Eğitim bilimiyle uğraşanların eğitim tariflerini incelediğimiz zaman, eğitimin,insanlardaki evrensel doğruları davranış haline getirerek,onlarda bulunan mevcut yetenek ve kabiliyetleri geliştirmek olduğunu görmekteyiz.

  Eğitim işinin dünyanın en zor ve meşakkatli işlerinden biri olduğunu,hiç kimse inkar edemez.Eğitim sayesinde insanlar kendini tanır.Problemlerinin kaynağını ve çözüm yollarını öğrenir.Hayatını idame ettirebilmek için mesleki bir formasyon kazanır.Eğitim kişiye şekil verir.Doğruyu yanlışı öğreterek,ona hayır diyebilmesini öğretir.Toplum içinde rüzgarın önündeki kuru bir yaprak gibi, sağa sola yalpa vurma yerine , bazen rüzgara dur der,bazen durun kalabalıklar bu cadde çıkmaz sokak der, eğitimli insan.

  Tarihte bütün milletler,almış oldukları eğitim sayesinde medeniyet ve kültür sahasında ilerlemiş ya da geri kalmıştır.Dolayısıyla her milletin kendine göre bir eğitim davası vardır. 

Eğitimin iki temel amacı vardır, 

a)Eğitim kurumları yoluyla toplumun kültürünü.Onu millet yapan değerlerini nesilden nesile aktarmak.Nesiller arası bir köprü vazifesi yapmak 

b)Toplumun ihtiyaç duyduğu her alanda elaman yetiştirmek 

  Yapılan eğitim bu iki şartı yerine getirebiliyorsa ,o eğitim gerçek anlamda hedefine ulaşmıştır.

  Eğitim işiyle uğraşmak aynı zamanda yüce bir görevdir.Bu iş tabir caizse aynı zamanda , bir peygamber mesleğidir de diyebiliriz.Hz.Peygamber(s.a.v),''Ben muallimim ve muallim olarak gönderildim'' buyurmaktadır.(ibn-i Mace).

  Modern eğitimde herkesin eğitilmesi,okutulması savunulur.Klasik anlayıştaki elit ve bilebildiğimiz zeki kişilerin okutulması anlayışı, artık demode olmuştur.Çünkü her insanda farklı bir kabiliyet ,farklı bir kişilik vardır.Hatta eskiler her insan küçük bir alemdir,kavramını kullanırlar.Kur'an-ı Kerimdeki insana yaklaşımla modern eğitim arasındaki yaklaşım paralellik arz etmektedir.Tin suresinde''Biz insanları en güzel şekilde yarattık'' derken bütün insanların doğuştan güzel olduğu ifadesi vardır.Surenin devamında girilen yanlış süreç bu güzelliğin kaybolabileceğini göstermektedir.Buradan doğru eğitim olmazsa fıtratın bozulacağı uyarısı vardır.

  Eğitimci;bir kuyumcu işçiliği titizliğiyle işler seni, ilim ve irfan deryası yapar.Bir bilen olursun,bir abide şahsiyet, bir hikmet pınarı,bir kutup yıldızı, bir deniz feneri...Eğitim insanı olgunlaştırır, oldurur.Olmak kolay değil tabi ki ; tarlada yetişen bir buğdayın soframızda bize faydalı bir ekmek olmak için geçirdiği evreleri göze alabilenlerin işidir,olmak.Bir demircinin ham demiri, körüğünde kızdırıp, örsünde çekiçleyerek insanlara yararlı alet haline getirmesidir, olmak.Hz.Peygamber''sizin en hayırlınız insanlara faydalı olanınızdır '' buyurmaktadır.Faydalı bir kişi olmak aslında olmak.

  Evrensel ahlak ilkeleri eğitimin her zaman demirbaş konularından olmuştur.Eğitimi son bir cümleyle insanlığı bedevilikten medeniliğe götüren süreçtir , dersek yanlış olmaz.

  Özetle işimiz; bu ülkenin çocuklarını doğruya güzele yönlendirmek, tarihini bilen ve kendini oluşturan değerlerini bilen ve günün şartlarına göre yetişmiş aydın nesiller yetiştirmektir.

CAVİT ERDEM
Okul Müdürü

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.12.2012 - Güncelleme: 28.01.2020 13:01 - Görüntülenme: 7391
  Beğen | 0  kişi beğendi